Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Történések 2009 - 2010

2010.09.22

2010. szeptember 22-én

nyárbúcsúztatós kuratóriumi ülést tartottunk a Szijjártó-Gadácsi házaspár házában, ahol értékeltük az alapítvány 4 éves tevékenységét. Vetítés keretében megnéztük Kende Kata video-filmjét és Szabados Zsuzsanna fotóit Kanadában tett látogatásáról. Majd a házigazdák vendégül láttak minket, búcsút vettünk tőlük, mivel tavaszig visszautaztak Kanadába.

Kép Kép

 

2010. szeptember 10-én

Alapítványunk egy-pár tagja ellátogatott a balatonalmádi-vörösberényi Borok Házá-nak rendezvényközpontjába, melyet egy-két hónapja újított fel egy lelkes művésztársaság. A 18 órai "ünnepségsorozat" megnyitóestjét Érdi Tamás világhírű zongoraművésszel tölthettük, ahol nem csak zongorázott nekünk, hanem Veszeli Lajos (festőművész, a család jóbarátja) "noszogatására" beszélt magáról és életéről, melyet azzal a megjegyzéssel zárt, hogy "zene nélkül lehet élni, de nem érdemes".

Kép
Fotók >>>

 

2010. augusztus 18-án

ellátogattunk a Szombathelyi Képtár-ba, ahol alapítványunk egyik tagja közeli rokonának nyílt kiállítása Sárközi Pusztai Évának (Bécsben élő művész), közösen Ottmar Spissel, aki Magyarországon élő osztrák festő. Mindkettőjük munkáira jellemző volt a líra és fegyelem a geometriában. Fábián László író megnyitó-beszéde nem a megszokott, átlagos ismertetés volt, hanem komoly tanulmánya és ismerete mindkét művész szellemiségének. >>>  A megnyitó utáni fogadáson benéztünk a szomszéd kiállítóteremben, ahol Tornay Endre (fiatalon elhunyt) erdélyi szobrász egészen sajátos "faragványai" "gyűrték le" szokásos elképzeléseinket eme anyag megmunkálásáról.

Kép Kép 
Galéria >>> 

 

 


 

 

2009. szeptember 16-án

a Gadácsi-Szijjártó házaspár "vezényletével" az Alapítvány tagjai (Szabados Zsuzsanna, Kende Kata, Keszthelyi Ilike, Oszkai Réka és Kovács László) ellátogattunk Veszprémbe, ahol a Várban megtekintettünk egy-pár képgalériát. Igazi cél a Vass László ("cipőkirály") gyűjtemény.
A „tanulmányút” célja az volt, hogy megnézzük, a megyeszékhelyen, Veszprémben miként működtethetőek az állandó kiállítások, milyen körülmények között, milyen arculattal és mennyire látogatottak. A kiállításokat szakmailag is átvizsgáltuk, hogyan lehet régi épületek közé stílusosan felújítani, beépíteni olyan elemeket, melyek nem zavarják az eredetit és illeszkednek a kor praktikumaihoz is. Hasonlóságot fedeztünk fel a Dubniczay-palotában lévő László Károly gyűjtemény nézegetése közben a mi sümegi Püspöki palotánkkal, ahol ugyanilyen feltételek és technikai megoldások mellett lehetne - nem csak a mi - képgalériánkat is elhelyezni: 

 

A felújított barokk kori Dubniczay-palotában a Bázelben élő, magyar származású műgyűjtő, László Károly egyedülálló, 200 alkotásból álló gyűjteményét "vettük szemünk alá". A kiállított művek a tizes-húszas évek avantgárd tendenciáiból, a két világháború között kibontakozó művészeti törekvésekből és az elmúlt fél évszázadban megjelenő új életpályákból, illetve a korábbiak folytatásából nyújtottak ízelítőt. Az alkotások között láttuk Beöthy István, Bortnyik Sándor, Huszár Vilmos, Kassák Lajos, Moholy-Nagy László, Mattis-Teutsch János, Auguszt Herbin, Thilo Maatsch, Marcello Morandini, Francis Picabia, Frantisek Kupka és Sascha Wiederhold munkáit.

 

 

Kép          Kép 
Ugye, milyen szépen megfér a freskó és az installáció egymás mellett, nem téve kárt egymásban? 
(Dubniczay-palota, Veszprém)

Szijjártó Julika külön felhívta figyelmünket a világításra, melyek a legkisebb kárt okozva az épületekben, praktikus egyszerüséggel, kiállításoktól függően mozgathatók:

Kép Kép

Kép Kép

Nézzük végig, mit is láttunk (vizuálisan is kisérhetnek minket képgalériánk segítségével itt, de megér egy napot, hogy személyesen is ellátogassanak):

Először a modern művészet új veszprémi képtárába mentünk miután a Tűztoronynál körbetekintettük a panorámát. Turányi Gábor építész által megújított Modern Képtárban található a Vass László gyűjtemény. A cipészmester a gyűjtők következetes mániákusságával gyűjtötte/gyűjti az absztrakt, nonfiguratív képeket, grafikákat és szobrokat. Figyelt rá, hogy a gyűjtemény darabjaiból jól kiolvasható legyen a 20. századi művészet történetének fejezetei, a konstruktivizmus és az absztrakció irányzataié. Gyűjteményében megtalálhatók Korniss Dezső, Gyarmathy Tihamér, Lossonczy Tamás, Deim Pál, Nádler István, Bak Imre, Hencze Tamás, Molnár Vera, Megyik János, Kovács Attila és Csíky Tibor alkotásai. Csak néhány évvel ezelőtt kezdett külföldi festményeket, rajzokat és szobrokat gyűjteni: Aurélie Nemours, Max Bill, Bridget Riley, Kenneth Martin, Peter Halley, Francois Morellet, Luigi Tomasello, Adolf Luther, Josef Albers, Hans Jörg Glattfelder, Joseph Marioni és még egy-páran.
Ugyanebben a Modern Képtárban a Vass-gyüjtemény Galériájában láthattuk még
Sean Scully "Érzelmek és struktúrák" kiállítását, akinek az alkotásaiból Vass László szintén szeretne egyet a gyűjteményében tudni.


 KépA
Csikász Galéria után be-, illetve letértünk a Pincegalériába, ahol éppen Koller László szobrászművész "A vonal tér" című kiállítását értük tetten. Én inkább árnyékművészetnek nevezném, hiszen az egyszerű fémlapok "csipkemotívumainak" a tiszta, boltíves téglafelületre vetett árnyékának  összművészetét láthattuk.

 

 

Miután jóllakattuk szemünket és fejünket kultúrális és művészeti élményekkel, megebédeltünk egy kellemes kerthelységben a vár völgyében és útra keltünk Balatonfüredre, hogy ott fogyasszuk el kávénkat a Balaton partján, ahol még felkerestünk egy képkereskedést is. 

 

 Kép

 

 Pályázati azonosító: NCA-KD-09-P-0075

Videók>>>

 


A látóút a Nemzeti Civil Alapprogram Közép-dunántúli Regionális Kollégiuma támogatásával valósult meg.

 

A mappában található képek előnézete Érdi Tamás beszélgetés