Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 2011

 

kanada-karacsony.jpg

Újra eltelt egy év. A Gadácsi-Szijjártó Képzőművészeti Alapítvány ebben az évben is a megszokott lendülettel folytatta 2005-ben megkezdett munkáját.
   Galériánk állandó kiállítása - Frederick Hagan: Kanada felfedezése - a felújított Püspöki Palotában új installációval fogadta a látogatókat. A kiállítást látogató turistáktól nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk >>>>>.
   2010-11. évben a Palota csak homlokzatában újulhatott meg további anyagi forrás hiányában. Alapítványunk a Hagan kiállítótermeket pályázat útján kívánja tovább fejleszteni. Fontosnak tartjuk, hogy az Alapítvány munkáját, a kiállítás képanyagát, történetét a turisták jobban megértsék, a kevésbé olvasni szeretők, a magyar nyelven nem tudók is jobban élvezzék, ezért hangos, többnyelvű idegenvezetést teszünk lehetővé audiovizuális berendezéssel. A terem világítástechnikája csak ideiglenes jellegű és nagyon távol áll a szakszerű kiállítás-világítástól, ezt szintén a jövő évben tervezzük megoldani.
   Kortárs művészeti előadásokat is fogunk tartani a helyi érdeklődő fiatalok, lakosok, képzőművészeti szakos diákok és turisták részére, amelyhez székeket és az előadáshoz számítástechnikai eszközöket szerzünk be. Ez nagy előrelépés lesz az alapítvány életében, amelyhez pályázati támogatást is igényeltünk, ahol kimondottan eszközök beszerzésére van lehetőségünk.
  Egy hiányossága marad még a kiállítótermeknek, amelyhez jelenleg nem áll rendelkezésünkre a szükséges forrás. Ez a parketta javítása 5 m2-nyi felületen, csiszolása és lakkozása a két teremben. A felújítás költsége előre láthatólag 210 ezer forint.
    Kérni senki nem szeret, mi sem. Több támogatónk azzal bíztatott korábban bennünket, ha nem jelezzük, hogy miben kérnénk segítséget, maguktól nem tudják, mi lehet az, amivel ők is támogathatják az alapítvány munkáját. Ebben az évben az említett felújításban kérjük korábbi és új támogatóink segítségét, hogy összegyűjthessük a parketta felújításához szükséges fedezetet. Amennyiben magasabb összeg gyűlik össze, azt nem használjuk fel kortárs kiállításainkra, hanem az önkormányzat által rendelkezésünkre bocsátott, de jelenleg nem használható további 1 terem felújítására tesszük félre. (Balaton-felvidéki takarékszövetkezet, Sümeg; bankszámlaszámunk: 72800078-10005343).

Alapítványunk munkájának elismerését, támogatását előre is köszönjük.

A közelgő év végére békességet, meleg családi otthont, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag új esztendőt kívánunk!

dia13.jpg 

a Gadácsi-Szijjártó Képzőművészeti Alapítvány kuratóriuma
Elnök: Gadácsi Istvánné, Szijjártó Júlia

 

 

__________________________________________________________

 

2011. november 15-én lebontottuk állandó kiállításunkat és elszállítottuk "téli álmot aludni". Mivel a Palota termei télen nem fűthetők, így a többi kiállítással együtt 2012. év tavaszáig - a képek érdekében - nem megtekinthetők. Köszönet Vincze Ferenc palotagondnoknak egész évi segítségéért!

cimg3577.jpg cimg3578.jpg

 

____________________________________________________________

 

 13.jpg

2011. november közepétől 2012. áprilisáig
kiállításunk "téli álmot alszik". Mivel a Püspöki Palota termei nem fűthetők, így a képek védelme érdekében leszedjük őket, hogy jövő tavaszra újra a helyükre kerülhessenek. Bármilyen információért forduljanak hozzánk, szívesen segítünk >>>>>

 

 

_________________________________________________________

Emlékezzünk halottainkra...

 

halottak-napja.jpg 

A lombok hullnak, hullnak, mintha fönt
a messzi égnek kertje hervadozna;
nemet-legyintve hullnak mind halomba.
S a csillagok köréből elbolyongva
magányba hull a súlyos éji föld.
Mi mind lehullunk. Nézd emitt e kart.
S amott a másik: hullva hull le minden.
De Egyvalaki végtelen szelíden
minden lehullást a kezében tart.

                                                  (Rilke)

 

 

_____________________________________________________________

 

megbizolevel-56.jpg

 

1956 október 30-án tizenegy sümegi fiatal (lásd a fenti dokumentumon), nyolc soproni egyetemistával kísérték Budapestre a nyugatról Sopronba érkező segély-szállítmányokat, s adták át a déli pályaudvaron a II. kerületi forradalmi bizottságnak. Tíz 56-ban érettségizett, de egyetemre „nem javasolt” fiatal részt akart venni a forradalomban. Szijjártó Tibor nővére (Gadácsiné Szijjártó Julianna) javaslatára és segítségével jutottak a soproni egyetemre, ahol az ottani diákok vették át, majd rakták vonatra a rengeteg gyógyszert, ruhaneműt, élelmiszert, stb.. A rádió felhívásban kért segítséget, s erre reagáltak a sümegiek.

Sokan meghaltak azóta közülük, - csak páran jöttek az 55.-ik érettségi találkozóra idén.

„Örömmel és büszkén végeztük feladatunkat, mint önkéntes vöröskeresztesek, csak Biatorbágynál féltünk…, Budapest már elég csendes volt. Sajnos több segélyvonat már nem indulhatott! Mi részben gyalog érkeztünk Sopronból Sümegre a végzetes november 4. éjszakáján, engem még aznap öt más társammal az oroszok elfogtak, ...de ez már egy másik történet.” - fejezi be Szijjártó Tibor

 

____________________________________________________________

 

2011. október 11-én csodálatos koncertet hallhattunk Érdi Tamás prezentálásában a Hotel Kapitány hangversenytermében. Ez egyben egy vadonatúj hangversenyzongora beavatása is volt, melyet köszönhetünk Papp Imrének. A koncert előtt Földes Imre vetítéssel egybekötött kitünő, egyéni előadását hallhattuk-láthattuk Liszt Ferenc szimfonikus költeményeiről.

foldes-imre-es-monostori-istvan.jpg foldes-imre.jpg erdi-tamas-schumannt-jatszik.jpg

 

2011. szeptember 21-én tartottuk utolsó kuratóriumi üléseünket ebben az évben. Vendégként meghívtuk Major Katalint a Püspöki Palotából és Szijártó László káplánt Pápáról, akik ígérték, hogy a jövőben figyelemmel kísérik és segíteni fogják alapítványi munkálkodásunkat. Köszönet érte!

sz.j.--szu.zs.--k.l.--r.j.--sz.l.--m.k.-es-g.i..jpg  szijarto-laszlo-es-major-katalin.jpg

 

 

2011. augusztus 13-án vajdasági fialatok érkeztek Sümegre. A Püspöki palota képtárában elhangzott előadás után (Szabados Zsuzsanna - Leader...) Szijjártó Julianna és Gadácsi István vezetésével megtekintették galériánkat.

 11.jpg 17.jpg
Fotók >>>

_______________________________________________________________

 

Július elejétől folyamatosan takarítottuk és felújítottuk állandó kiállításunkat a Püspöki Palotában, ahol idén nyáron is szeretettel várjuk vendégeinket.

fenykep0382.jpg fenykep0380.jpg
Újra nyitva >>>

________________________________________________________________ 

A Szijjártó-Gadácsi házaspár június közepén érkezett Kanadából Sümegre szokásos nyári ittlétükre. Kanada nagykövete, Tamara Guttman meghívta őket a Kanada Nap megünneplésére 2011. június 30-án, csütörtökön 12 órától 14 óráig a Rezidencia kertjében tartandó BBQ partira (1125 Budapest, Zsolna u. 4.).

________________________________________________________________

 

37.jpg Érdi Tamás júniusban ismét "második hazájában", Kanadában tartózkodik koncert-körútján.

 

 

________________________________________________________________

 

  

Érdi Tamás koncert Angliában a Hurstwood Farmon

Április 17-én délután Vásáry Tamás és Érdi Tamás koncert lesz a Londontól 50 kilométerre fekvő kenti Hurstwood Music Farmon.
Ezen a vacsorával egybekötött vasárnapon Érdi Tamás Chopin és Liszt műveket játszik, valamint Vásáry Tamás esti koncertjén elhangzik egy Schubert négykezes is. Vásáry Tamás Schumann, Kodály és Chopin művekkel szórakoztatja a közönséget.

vasary.jpg erdi.jpg

******

 

2011. február 22-én Sümegprágán a Kultúrházban
Liszt Ferencre emlékezve Érdi Tamás elzongorázta
nekünk a Magyar rapszódiát. Hallgassuk együtt!

__________________________________________________________________________ 

 

fv-kiadvany-web.gif2011 januárjában jelent meg Kanadában az a kiadvány (katalógus), mely egy kanadai, híres festőművésznő (Florence Vale 1909-2003) életét és művészetét tartalmazza, az ismert írónő - Joan Murray - méltatásával. A katalógus - a Gadácsi házaspár és Kende Kata közös munkája - számos fényképet és festményt tartalmaz, kronológiai sorrendben.

 

__________________________________________________________________________   

 

2010

Kép 
Alapítványunk jó barátja Érdi Tamás zongoraművész, 
aki a 2010. évi Prima Primissima díj nyertese lett komoly-
zene kategóriában. Gratulálunk neki és büszkék vagyunk arra,
hogy élvezői lehetünk tehetségének!

 

Kép
Fotók >>>

A képek nem adják vissza Érdi Tamás ujjainak csodálatos hangzását, de ide kattintva egy kis izelítőt hallgathatnak játékából.

 

*********************************

2009. Október 3.

Kép 
(Nagyításhoz klikk a képre)

Alapítványi szórólap >>> 
Video >>>

 

Kép

Ifjúsági vetélkedő
 
Hallottad? Ismered? Láttad? Tudtad? Tanultad? Olvastad?
 
Ha nem, most itt az ideje….
 
 
Vegyél Te is részt a Gadácsi-Szijjártó Képzőművészeti Alapítvány által meghirdetett 
Kanada felfedezése, Frederick Hagan és Te
című ifjúsági vetélkedőn
 
A részvétel nagyon egyszerű:
 
Nézd meg a Püspöki Palotában a kanadai művész, Frederick Hagan (1918-2003) kiállítását. (A képek többsége Kanada felfedezését ábrázolja.)
Gondolj utána tanulmányaidnak, kutass, keress a könyvtárban, interneten, és ….
 
Írj tanulmányt Kanada felfedezéséről
·        A tanulmányban mutasd be, hogyan hat Rád a festő ábrázolásmódja
·        A kiállítás anyaga alapján mutasd be Kanada felfedezését
 
 
A tanulmányt juttasd el 2009. szeptember 10-ig a
 
Gadácsi-Szijjártó Képzőművészeti Alapítványhoz:
8330 Sümeg, Kompanik Zs. u. 13.
 
A tanulmányt a kuratórium tagjai zsűrizik.
Az első 3 legjobb tanulmányt díjazzuk.
 
 
Díjak:
1. helyezett 10 000,-Ft 
2. helyezett 6 000,-Ft
3. helyezett 4 000,-Ft
 

Vegyél Te is részt a vetélkedőn, tanulmányodat kíváncsian várjuk!

Gadácsi-Szijjártó Képzőművészeti Alapítvány Kuratóriuma

Kép

Bármilyen észrevételed, kérdésed van, a "Hozzászólások"-ban megteheted és mi válaszolunk rá.

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Állandó kiállítás - 2011