Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek - események 2014-ben

2014.11.01

Egy izgalmas hír, ami kapcsolódik „Kanada felfedezése” című kiállításunkhoz is:
Megtalálták Sir John Franklin sarkkutató 170 éve eltűnt hajóját!
"Nem egy kongó hajótestről van szó, amely kemény változásokon esett át: gyakorlatilag egy időkapszula egy, a miénktől teljesen különböző időből. Nagy segítséget jelent majd abban, hogy megértsük a Franklin-katasztrófát" - Az angol sarkkutató 128 fős kísérettel 1845-ben indult el az expedícióra az Erebus és Terror nevű hajókkal. Amikor évek múltán sem érkezett semmi hír felőle, barátai 1848-ban a történelem egyik legnagyobb akcióját indították felkutatásukra: egészen 1859-ig tartott a keresés.
Frederik Hagan kanadai művész természetesen Franklin expedíciójáról sem feledkezett meg. A kontinens feltérképezésének további sok-sok, érdekesebbnél érdekesebb fejezete mellett ez is helyet kapott litográfiai sorozatának témái között. (Püspöki Palota)

franklin.jpg
Bővebben >>>>>

júlia_k.jpg

plakat.jpg

Sajtótájékoztató a projektzáró eseményről

Közösségi teret avattak Sümegen a Püspöki Palotában

 

A Gadácsi-Szijjártó Képzőművészeti Alapítvány 2014. október 1-jén projektzáró rendezvényt tartott, ahol bemutatta LEADER pályázatának eredményét, a Püspöki Palotában működő Galériájának megújult közösségi terét.

A Gadácsi-Szijjártó Képzőművészeti Alapítvány egy 1957 óta Kanadában élő házaspár – Gadácsi István és felesége, született Szijjártó Júlia – által 2006-ban létrehozott közhasznú szervezet. Az Alapítók 26 éven át (1998-ig) működtették saját, kortárs művészek munkáit kiállító galériájukat Kanadában. 2000-től minden évben 4 hónapot töltenek Magyarországon, sümegi otthonukban. A Kanadai-Magyar alapítvány 2006 óta aktív résztvevője Sümeg városnak és annak közösségi, művészeti életének.

Az alapító házaspár Kanadában egy figyelemre méltó kortárs művészeti kollekciót gyűjtött össze túlnyomórészt az általuk reprezentált kortárs művészek munkáiból. Frederick Hagan (1918-2003) jelentős kanadai művész 55 alkotásból álló „Exploration” című litográfia (kőnyomat) portfóliója ennek a gyűjteménynek egy része, amely most már az Alapítvány tulajdonát képezi és a Kanadai-Magyar Képzőművészeti Galéria állandó kiállítási anyaga. A sorozat Kanada felfedezésének egyes állomásait mutatja be.

Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesülethez benyújtott, sikeres Leader pályázat eredményeként az Alapítvány 2014-től lehetőséget biztosít iskolás csoportok számára rendhagyó történelem és művészettörténet órán való részvételre az sümegi Püspöki Palotában lévő állandó kiállítási tématerületen. A téma nagyon izgalmas, érdekes, amely autentikus környezetben nagyon színessé teheti a kihelyezett tanórákat. A kihelyezetett tanórák megtartásához oktatási segédanyagokat, prezentációkat, rövidfilmet, kiadványokat és eszközöket (projektor, vetítővászon, székek) biztosítanak, melyek összeállítása és az  eszközök beszerzése szintén a pályázat részét képezték.

 

A rendezvényen a Kuratórium tagjai, Szabados Zsuzsanna és Kende Kata bemutatták a programot, az állandó és időszaki kiállításokat, majd Bokkon Gyula rendhagyó történelem-, Kovács Lászlóné Erzsébet pedig rendhagyó művészettörténet órával színesítették a rendezvényt. Az előadások alatt a Ramassetter Vince Általános Iskola diákjai kézműves bemutatót tartottak.

Tovább a fotókhoz >>>>>

meghivo-hatw.jpg

Új közösségi tér a sümegi Püspöki Palotában >>>>>

 

júlia_k.jpg