Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1956. 60.

2016.10.16

(2016.10.16.)

kep3.jpgKanada 1956 őszén fokozott figyelemmel kísérte a Magyarországon végbemenő eseményeket. A hozzávetőlegesen kétszázezer menekültből negyvenezer ember befogadását vállalták. Alapítványunk létrehozói is közöttük voltak. A Kanadai-Magyar Képzőművészeti Galéria létrehozásával és működtetésével részeseivé váltak e méltó évforduló megünnepléséhez. A 60. évfordulón felidézzük személyes részvételüket és emlékezünk a reményteljes majd gyászossá vált napokra.

megbizolevel-56.jpg

1956. október 30-án tizenegy sümegi fiatal (lásd a fenti dokumentumon), nyolc soproni egyetemistával közösen kísérték Budapestre a nyugatról Sopronba érkező segély-szállítmányokat, s adták át a déli pályaudvaron a II. kerületi forradalmi bizottságnak. Tíz 56-ban érettségizett, de egyetemre „nem javasolt” fiatal részt akart venni a forradalomban. Szijjártó Tibor nővére (Gadácsiné Szijjártó Julianna) javaslatára és segítségével jutottak a soproni egyetemre, ahol az ottani diákok vették át, majd rakták vonatra a rengeteg gyógyszert, ruhaneműt, élelmiszert, stb.. A rádió felhívásban kért segítséget, s erre reagáltak a sümegiek.

„Örömmel és büszkén végeztük feladatunkat, mint önkéntes vöröskeresztesek, csak Biatorbágynál féltünk…, Budapest már elég csendes volt. Sajnos több segélyvonat már nem indulhatott! Mi részben gyalog érkeztünk Sopronból Sümegre a végzetes november 4. éjszakáján, engem még aznap öt más társammal az oroszok elfogtak, ...de ez már egy másik történet.” - fejezi be Szijjártó Tibor

56.png

Nem írjuk le sokadszor, mi is történt 60 évvel ezelőtt ezeken a napokon. Számos be nem gyógyult, nyílt lelki seb fájdalmát csillapítja gyógyírként a kegyelet. Az élők, túlélők emlékezetét tiszteletben tartva hajtunk fejet a még elevenen lüktető fájdalom előtt. (Kende Kata)

kep3.jpg